Wat doet een interieurontwerper?

Architect, binnenhuisarchitect, interieurontwerper, interieurdesigner, stylist.... Pfff.... wat is nou eigenlijk het verschil?

In deze blog praat ik je helemaal bij. Je weet dus ook meteen wat je van mij als interieurontwerper kunt verwachten. 

Interieurontwerper

Ik begin met de interieurontwerper, ook wel interieurdesigner genoemd, of interieuradviseur, interieurvormgever of binnenhuisadviseur. Een binnenhuisarchitect is wat anders, dat lees je verderop. 

 

Een interieurontwerper is een allround interieurspecialist. Hij of zij bedenkt een totaalconcept voor de inrichting, indeling en styling van een ruimte of gebouw, bestaand of nieuwbouw. Dit kan voor particulieren zijn of voor zakelijke klanten zoals bedrijven of bijvoorbeeld een huisartsenpraktijk.

De interieurontwerper is niet gespecialiseerd in bouwkundige aspecten, maar weet wel alles van de functionele eisen aan een interieur. Hij of zij kan dus ook een keuken, badkamer of maatwerkmeubel ontwerpen en kan adviseren over bijvoorbeeld de draairichting van deuren, aansluitingen voor elektra/lichtpunten en kleine bouwkundige ingrepen. Voor bouwkundig-constructieve vragen schakelt een interieurontwerper de hulp in van een architect of bouwkundige. 

Interieurarchitect

Een architect ontwerpt gebouwen. Hij of zij heeft kennis van bouwkundige eisen en allerlei andere voorschriften die gelden wanneer een gebouw ge- of verbouwd wordt. Als een architect gespecialiseerd is in de vormgeving van de binnenkant van een gebouw heet diegene interieurarchitect of binnenhuisarchitect. Denk aan de vormgeving van vaste elementen in het interieur zoals inbouwkasten en trappen. In het beroep van interieurarchitect komen architectuur en interieur samen.

De titel '(interieur)architect' is beschermd, dat wil zeggen dat je universitair opgeleid moet zijn en voldoende praktijkervaring moet hebben om je te mogen inschrijven in het architectenregister.      

Interieurstylist

Tenslotte bestaan er interieurstylisten. Deze houden zich vooral bezig met de aankleding van een ruimte. Een stylist weet veel van stijlen, trends en kleuren. Zij weten te weinig van logistieke vormgeving om bijvoorbeeld met alle functionele eisen van een keuken- of badkamerontwerp rekening te kunnen houden of te adviseren over een uitbouw aan een woning.

En zo zou ik de stylisten van het programma 'vtwonen Weer verliefd op je huis' juist interieurontwerpers noemen.  

 

Zoals je merkt hebben alle drie de soorten interieurprofessionals hun eigen expertise. En in grote projecten kunnen ze elkaar goed aanvullen!