Ken jij Kelvin? In deze blog maak je kennis met Kelvin en wat Kelvin te maken heeft met de verlichting van je huis.
De kleur van licht
Ik zal je maar meteen even op weg helpen als Kelvin je helemaal niets zegt. Kelvin is een koele kikker. Te veel Kelvin bederft de sfeer in huis. Kelvin (K) is de eenheid waarmee de warmte van een lichtkleur wordt weergegeven. De makkelijke vuistregel is: hoe meer Kelvin hoe kouder het licht op ons overkomt. Blauwachtig licht heeft namelijk een hogere kleurtemperatuur dan roodachtig licht. Maar het grappige is, dat welke indruk het licht mensen geeft, precies andersom is: licht met een lage kleurtemperatuur (weinig K) wordt als warmer ervaren dan licht met een hoge kleurtemperatuur (veel K). Beeld je maar eens in wat een haardvuurtje voor sfeer uitstraalt ten opzichte van een computermonitor. Kelvin heeft dus niets te maken met de letterlijke temperatuur die een lamp afgeeft. Maar ook niet met het energieverbruik (wattage), de lichtopbrengst (lumen) of de sterkte van het licht (lux).
Wanneer pas je welke hoeveelheid Kelvin toe?
Ik zei het al: veel Kelvin is koel licht. Het hoogste aantal loopt op tot boven de 10.000 K. Dat is dus echt een maximale koude lichttemperatuur, denk aan daglicht onder zware bewolking.
Bij 6500 K spreek je van 'natuurlijk daglicht', dit wordt gebruikt in ruimtes waar je je heel goed moet kunnen concentreren, zoals in een operatiekamer.
We zakken af naar 4000 tot 6500 K. Het licht met deze Kelvinwaarden is nog steeds behoorlijk koel. Voorbeelden hiervan zijn televisies en de middagzon.
Bij 4000 K heb je een heel neutraal licht. Vaak hebben tl-lampen deze lichtkleur en je vind 'm dan ook in bijvoorbeeld kantoren en klaslokalen. Daar waar focus nodig is dus.
Onder de 4000 K gaan we naar de warmere lichttemperaturen: een basisverlichting voor in huis zit op 2700 tot 3000 K. Dat komt gezellig over maar je kunt er toch activiteiten mee uitvoeren, zoals koken. Ook bepaalde momenten van de zonsopkomst en zonsondergang zitten in deze range.
Binnenverlichting die echt meer voor de sfeer is vind je bij de lampen van 1700 tot 2700 K.
Het meest warme en sfeervolle licht is, hoe kan het ook anders, kaarslicht. Dit staat voor 1200 tot 1500 Kelvin.
Tips & tricks
Dus als je kamer kil aanvoelt, werk Kelvin dan de deur uit! Vervang lampen met een hoog aantal K door lampen met minder K en je zult zien dat de sfeer meteen verbetert. Of, heel handig, maak gebruik van een lamp die een instelbare lichtkleur heeft. Zo kies je op elk moment van de dag voor focus of gezelligheid, afgestemd op jouw behoefte.